fredag 30 september 2011

William Petzäll vågmästare i Synovates mätning!

En intressant dagsfärsk opinionsmätning från DN/ Synovate visar att Moderaterna sjunker som en sten. Visserligen från en hög nivå, men ändå. KD ligger som vanligt under spärren för att få mandat i riksdagen och har gjort så fasligt länge. Hägglund är förmodligen inte kvar som partiledare efter januari nästa år om inget radikalt händer med deras siffror.

Som vanligt är det intressant att omvandla partiernas procent till mandat i riksdagen:

S        34,1%               125
V         4,9%                 18
MP       8,3%                31

M       31,7%              116
FP        5,5%                20
C          5,4%                20
KD       3,8%              ----

SD        5,1%               19

Notervärt är att FP i denna mätning tappar och är i princip lika stora (eller små) som C. Samt att MP har placerats sig permanent som tredje största parti.

De rödgröna samlar ihop 174 mandat mot alliansens 156. Den politiska vilden William Petzäll är i denna mätning den verkliga vågmästaren.

Det går bra för S i opinionsmätningarna just nu. Men vi ska inte glömma bort att det var när vi avslöjade vår politik med vårmotionen 2010 som vi föll som en sten i alla mätningar.

Björn Andersson anser att M tappet beror på att de inte har någon jobbpolitik.
Tord Oscarsson
Peter Andersson har noterat att ungdomar flyr moderaterna.

torsdag 29 september 2011

Dreamteam?

Nu formerar Annie Lööf sitt "dreamteam" av centerpartister i den moderatstyrda regeringen.

Andreas Carlgren får sparken efter att ha varit en medelmåttig minister. Lena Ek, tidigare konkurrent till Maud Olofsson 2001 om partiledarposten, får nu chansen som miljöminister. Ska bli intressant att följa hur hon kommer att tackla medelvägen att utrota vargen och samtidigt låta stammen växa. Intressant är att Kent Johansson, regionråd för C i Västra Götaland förra mandatperioden, nu får möjlighet att ta plats i Europaparlamentet. Grattis Kent!

Anna - Karin Hatt får fortsätta som IT minister men får även energifrågorna i sin portfölj. Eskil Erlandsson får ingen förändring i sin portfölj.

Jag tror dock att det är en hel del hybris från Annie Lööf sida att ta näringslivsministerposten även om energifrågorna har skalats av uppgiften. Ska bli intressant att följa hur hon tacklar den fortsatta följetongen SAAB men också den lågkonjunktur som väntar runt hörnet.Jag undrar vilken chans SAAB har när Annie lät WW och energibolaget EON finansiera hennes bilåkande inför valet. Står hon fri måntro?


Lasse Strömberg blir irriterad över den nya "floskeldrottningen".
Mats Olsson noterar Annie Lööfs samröre med Wolksvagen.
Supermiljöbloggen
Peter Andersson
Mikael Hermansson på BT ser inga större överraskningar.

måndag 26 september 2011

SD - ett elitistiskt parti!

Det sägs att William Petzäll lämnar SD och blir politisk vilde pga sitt missbruk. Hans ambition är nu att att i riksdagsarbetet motarbeta missbruk. Snarare är det kanske för att finansiera sitt eget missbruk. Den senaste månaden har han behandlats för missbruket på ett behandlingshem i Skåne.


Det uppges att schismen handlar om futtighet som pengar. Petzäll är inte villig att avstå de ca 2,2 miljoner kronor som han får om han sitter kvar. Han har tydligen kontaktad andra partier för att ge dem sin röst. Det verkar ändå som att har fått kalla handen därifrån.
På valnatten orerade han om att:
"Och jag bara går omkring och njuter. Vad tror du? 60 000 kronor i månaden och gratis övernattningslägenhet i Stockholm. För skattebetalarnas pengar, ha ha... Just nu bor jag på Clarion hotel och har dubbelsviten. Med jacuzzi".

Jag tror dock att vi, liksom i Borås fullmäktige, kommer att få se mer av partiets oförmåga att hantera inre konflikter och att det innan mandatperioden är slut kommer att finnas fler politiska vildar som sitter på Sverigedemokratiska  mandat.

Vad vi nu får uppleva på åskådarplats är naturligtvis en mänsklig tragedi alldeles oavsett vad vi tycker om Petzälls åsikter. Men han borde ta sitt ansvar och avgå från Sveriges finaste uppdrag. Han har visat att han är olämplig.



Till den här skaran sällar sig nu Petzäll.
William Petzäll´s politiska ambitioner med SD blev ca ett år.
Ulf Bjereld utreder de politiska konsekvenserna av avhoppet.
Tokmoderaten
Röda Berget

lördag 24 september 2011

Ett knippe 50-tals låtar!


Musiktid för alla music lovers. Ett knippe 50-tals låtar.

"Real Wild Child"

Jerry Allison till vänster och Buddy Holly till höger.
Jerry Allison föddes 1939 och startade sin karriär som trummis i The Crickets. Han skrev också "Peggy Sue" tillsammans med Buddy Holly. Han sjöng aldrig med the Crickets men har en bra röst.
Jag väljer därför en låt som han gav ut ensam. Real Wild Child - skrevs av Johnny O´Keefe. I låten sjunger Jerry Allison med Buddy Holly på gitarr och som bakgrundssångare. Låten gavs ut 1958 och blev en mindre hit.



"Go, Go, Go Down the Line"

Roy Orbison föddes 1936 och dog bokstavligen i sin mors armar 1988. Han är väl en av de mest kända Amerikanska singer-songwriters. Han är känd för sin distinkta röst och sina ofta sorgerliga ballader. Hans mest kända låter är nog "Only the lonly", "Crying" och den mest kända "Pretty Woman". Jag väljer dock att spela hans version av "Go, Go, Go". I klippet kan du se Bruce Springsteen på gitarr och Elvis Costello på klaviatur.






 Mean Woman Blues/ Blue Suede

Jerry Lee Lewis
Carl Perkins
Jerry Lee Lewis föddes 1935 och är en av de tidigaste rockartisterna . Han är känd under smeknamnet "the killer". I just det här klippet samarbetar han med Carl Perkins. Carl föddes 1932 och avled 1988. Både Carl och Jerry Lee var kontrakterade av Sun records och Jerry Lee är den numera ende överlevaande från det mycker berömda artisterna som var medlemmar i Sun Records.













fredag 23 september 2011

Konspirationskufar!

" ...då handlingsplanen baseras på ett dokument med starka inslag av radikalfeminism. Handlingsplan och deklaration utgör en del i ett större, brett anlagt, och sedan länge pågående socialiseringsprojekt med tydlig vänsterprägel."

Om man bara läser citatet kan den oinvigde ana sig till en rättshaverists tankar. Eller åtminstone en konspirationsteori av oanad storlek.
Men citatet ingår i en reservation från det sönderfallande partiet Sverigedemokraterna i Borås. Det är deras gruppledare Krister Maconi som genom reservationen vill visa att han är mot att män och kvinnor ska ha lika möjligheter och värde.

Jämställdhet handlar i grunden om att garantera lika rättigheter för kvinnor och män. Att ge alla individer - oavsett kön - samma möjligheter till utbildning, ekonomiska möjligheter och till att delta i samhället. Att det fortfarande, 90 år efter att kvinnor fick rösträtt i Sverige, finns partier och personer som förvägrar individer friheten av att vara jämställda är märkligt.

Lyckligtvis åkte SD på pumpen i fullmäktigemötet i Borås igår. Annat var inte att vänta. Min förhoppning är att Boråsaren ska genomskåda dessa enkelspåriga 50-tals romantiker vid nästa val. Troligen har partiet innan dess gått under pga inre stridigheter.

Ekström FP

onsdag 21 september 2011

KULTURNJUGGA MODERATER!

Inte med bästa välvilja i världen kan den budget som Borg presenterade på tisdagen rubriceras som framåtriktad och offensiv. (mer om det senare). Men om jag tittar enbart på kulturanslaget så motsvarar uppräkningen inte ens inflationen. Det mesta saknas ex anslag till Strindbergsåret (100 år sedan August Strindberg dog 1912) men också den tungrodda frågan om pension till scenartister. Där finns ett färdigt förslag till lösning men Alliansen lyckades inte komma överens och lösningen läggs i malpåse. Det betyder i sin tur att institutionerna inte vågar nyanställa.
 
Spännande när hela ensembler är i 65 års åldern!

Budgeten innehåller inga stora reformer överhuvudtaget. Då säger väl någon att där har du fel! Där finns reformen för att finansiera bevarandet och renovering av kulturarvet som är på 800 miljoner kronor på tre år och ge sysselsättning till 4400 personer. Men det är en arbetsmarknads åtgärd och tas från arbetsmarknadsdepartementet. Dock kan den jämföras med momssänkningen på krogarna som kostar ca 16 miljarder på tre år och förväntas ge, med stort önsketänkande, 3000 jobb.

Alliansen verkar vara splittrad i kulturpolitiken och det är känt att Moderaterna är kulturnjugga. Mindre än en procent av den totala budgeten satsas på kultur i Alliansens värld.

Berit Högman kallar kulturbudgeten för:

" ett småpusslande utan rejäla satsningar"

Kulturbudgeten består av 6,7 miljarder av totalt 813,8 miljarder kronor.

Ett förslag till Borås kultur är att uppmärksamma Strindberg genom att dela ut något verk av Strindberg till alla ungar i högstadiet i Borås.

DN , DN , GP ,
Alliansfritt Sverige visar på hur moderater tänker om kultur.


måndag 19 september 2011

Är det vettigt att bygga vidare på Fas 3!

Tydligen ger inte Hillevi Engström upp idén med fas 3 i jobb- och utvecklingsprogrammet. Eftersom de lägger medel i höstbudgeten för att öka aktiviteterna i alla faserna. Regeringen bygger sin tilltro till fas 3 med den dubiösa rapporten från AF som visade att åtta av tio deltagare i fas 3 ansåg att de fick meningsfulla uppgifter.

Det ska nu bli fler handläggare i Fas 3. Problemet är att Fas 3 är en inhuman och idiotisk idé från början. Ge folk riktiga jobb, placera dem inte i ett meningslöst vuxendagis. Ge dem jobb där de inte behöver vara rädda för att förlora a-kassan om de inte säger rätt saker när AF undersöker hur det är med Fas 3.

Alliansfritt Sverige

fredag 16 september 2011

En handfull souldivor

Gladys Knight:

Föddes 28 maj 1944 och är en amerikansk soulsångerska. Mest känd är hon för sin roll som sångerska i gruppen Gladys Knight & the Pips. Hon har efter det en lång karriär som soloartist.

I ´m coming home again.



 Chaka Khan:

Föddes den 23 mars 1953. Prince och Chaka Khan brukar skriva låtar ihop. 1978 spelade hon in i´m every woman som Whitney Houston gjorde en cover på 1993.

I´m every woman.




Patti LaBelle:

Föddes 24 maj 1944. Är känd för sin starka lättigenkännliga stämma som sträcker sig över höga oktaver. Tidigt i sin karriär hade hon gruppen The Bluebelles.

I sold My heart to the Junkman.



 Teena Marie:

Föddes den 5 mars 1955 samt död den 26 december 2010. En av de mest inflytesrika vita soulartisterna. Hennes smeknamn var Elfenbensdrottningen.

Lovergirl



Mavis Staples:

Föddes 10 july 1939. Är förutom artist även medborgarrättskämpe. Hon representerar den äldre soulen som har gospel som grund men också bluesen.


Down in Mississippi.









Freddes ordtics

"Stormen har bedarrat och molnen har skingrats"

Så sa Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring -- förra året. Nu är det andra budskap som gäller:


" Riksdagen samlas i år i skuggan av en orosfylld sommar"

Dels fuskar Reinfeldt inom meteorologitermonologin men han framstår dessutom som en oansvarig person eftersom han är tvungen att i var och varannan mening upprepa ordet ansvar som i sin motsats är oansvar. Folk tänker att om någon måste upprepa ordet ansvar så många gånger så måste han dölja något. Han kanske helt enkelt är motsatsen. Hela 26 gånger återkom ordet "ansvar" i årets regeringsförklaring. Som i övrigt verkar bli kortare och kortare desto fler han levererar. Ett tecken på brist på fantasi eller ett hårdare förhandlingsklimat inom Alliansen?

Men... och detta är den allvarliga sidan av regeringsförklaringen. Landets statsminister sa inget om att ta ansvar för  de gamla, de långtidssjuka, de arbetslösa. Han sa inte heller något om att ta ansvar för klimatet och miljön och ingenting om framtidsfrågorna. I Freddes värld är rädslan för att göra om Carl Bildts misstag det övergripande. Det är den enda oro han har.

Här är en annan med "ordtics". (Tourettes syndrom och koprolali )





Eva Franchell
Röda Berget
Erik Laakso
LO Bloggen inser att regeringen gör allt för att kasta sand i ögonen på oss.

torsdag 15 september 2011

Demokratin förlorar på skilda valdagar!

Borås Tidnings ledarsida i tisdags propagerade för skilda valdagar, ett val Riksdag, ett för regionen och ett för kommunvalet. Ledarskribenten tycker att det skulle innebära en vitalisering av politiken och kunna ge fokus på de separata valen. Det skulle också ge möjlighet för väljarna att sätta sig in i respektive frågor.

Tre olika datum för tre olika val. I Tyskland tex pågår det val hela tiden. Det är lite spännande och utmanande. I en valrörelse sker ju en enorm mobilisering av personer, som inte har betalt för att vara ute på gator och torg, på debatter och i valstugorna. Det är en enorm vitalisering av det politiska samtalet, när det är som bäst. Men .....

Jag tror att det svenska politiska systemet hänger ihop. Kommunernas och även landstingens/ regionernas möjlighet att bedriva politik styrs i mångt och mycket av staten. Den styrningen har ökat med den borgerliga Alliansen. Det är viktigt att det sambandet är klart för väljaren. Skilda valdagar ger en otydlighet.

Men den allra största invändningen handlar om valdeltagandet. Riksdagsvalet är den motor som håller uppe valdeltagandet. Valet i VGR tror jag är ett undantag med sitt smärtande låga valdeltagande (43,1%). Men skilda valdagar skulle med säkerhet sänka valdeltagandet till omkring 60 %. Det skulle i sin tur innebära att det krävs inte mer än ca 30 % av de röstberättigade för att uppnå majoritet.

Valet i Norge, som BT tar upp. bevisar min tes. Det var val till fylke och till kommun och hade den högsta valdeltagandet någonsin- 62,5 %.

Jag är övertygad om att den stora förloraren på skilda valdagar är Demokratin.

Röda Berget
Radikalen

Dags för en repris!

Är det dags för ett nytt organiserat uttåg från riksdagens öppnande. Förutsättningarna finns. Den här gången har Sverigedemokraterna hetsat upp sig på att det inte bara är en kristen präst, utan också en Imam och en Rabbin som deltar i gudstjänsten.

Det lustiga är att temat för årets predikan är "behovet för människan att vidga sina vyer och vara öppen inför det okända".

Flera ledamöter från SD låter meddela att de inte tänker närvara vid öppnandet. Jimmie Åkesson själv anser att det är en politisk manifestation riktad mot SD. Tänk att det finns människor som tar sig själv på så stort allvar. Den gubben är obetalbar.


AF , Expressen ,

Tokmoderaten skriver om prinsar och prinsessor på ärten.
Marin Moberg om att gömma huvudet i kalkonen.
Seglora smedja
Signerat Kjellberg vänder sig mot att det överhuvudtaget är en gudstjänst inblandat.

tisdag 13 september 2011

SKÄMS - Kristdemokrater!

Norge, Island, Kanada och Australien. Vad har de gemensamt? Jo, de har alla betalat ut ersättning till barn som har farit illa i respektive länder. Det utan en massa krumbuktande!

Kristdemokraterna med Göran Hägglund och Maria Larsson i spetsen har inte haft det roligt den senaste tiden. Utebliven sänkning av pensionärsskatt, höjt högkostnadsskydd och ingen ersättning till dem som misshandlades av institutionerna under åren 1920 - 1980. Maria Larsson menar på fullt allvar att det skulle kunna diskriminera några som vi ännu inte känner till om de som är grundligt utredda gavs en ersättning som en kompensation för samhällets tillkortakommande. Var utredningen bara ett skuggspel, ett spel för gallerierna för att oss alla men framförallt dem det gäller. Kristdemokraterna blir mer och mer ett "mänskligare" parti.

Regeringens särskilde utredare, Kerstin Wigzäll,  skriver på DN debatt den 13 september:

    "Regeringen har angivit rättvisa och rättssäkerhet. Man anger att det blir orättvist gentemot andra grupper som haft det svårt under den här tiden och gentemot den som utsatts för övergrepp efter 1980. Frågan om orättvisa gentemot andra grupper är ett genuint politiskt ställningstagande, inte ett tekniskt. Den politiska avvägningen kunde ha gjorts redan efter Vanvårdsutredningens rapporter.

    Regeringen framhåller också att den föreslagna ordningen är rättsosäker på grund av bevissvårigheter, eftersom det ofta saknas dokumentation i det enskilda fallet. Att dokumentation av övergrepp saknas har emellertid varit uppenbart i flera år och är en del av själva problemet."

När rättvisa blir ett skäl till att inte visa medmänsklighet då är det något allvarligt på tok.



Regeringen kommer dock att satsa 500 miljoner på totalt tre år för att förhindra att det som hänt fosterhemsbarn ska kunna upprepas. Men det är för framtiden.  Och regeringen visar sig vara mer än lovligt veliga.


Rosemari Södergren skriver med känsla på sin blogg.

Annie Lööf  (C) tycker att det är jättebra reformer men skriver inget om utebliven kompensation.

Anna Starbrink (Fp) tycker Maria Larsson sänder ut olyckliga signaler.

Tokmoderaten tycker att Larsson begår politiskt självmord.

Krassman - In your Face betraktar det som att Maria Larsson i realiteten har avgått.

måndag 12 september 2011

Den kreativa Alliansen eller att kasta pengarna i soppan!

I dag presenterade så Alliansen de sista reformerna i sin höstpropp.

Det var som väntat inte speciellt mycket. 7,5 miljarder på 3 år förslår inte mycket som en offensiv ungdomssatsning på jobben. Av dessa pengar så är 5,4 miljarder en satsning på det mycket osäkra sänkningen av krogmomsen. Här handlar det helt enkelt om en nästan överreligiös tro på att sänkningen skulle skapa fler jobb. På en direkt fråga om hur många jobb åtgärden kommer att skapa svarar näringsminister, Maud Olofsson (C):

"Det är jääättesvårt att säga".

Det är högst osäkert om reformen ger några nya jobb eller några billigare biffar. Det blir ingen sänkt moms på starkölet eller vinet. Hur som helst är det dyra pengar som skulle kunna använts till något annat. Centerpartiet framstår som vinnare och Kristdemokraterna som loosers!

Det finns dock några bra åtgärder i paketet men det är trots allt för lite (de är utslätade på tre år som sagt) som den moderatledda regeringen föreslår ytterligare.

Man satser 1,3 miljarder på bland annat utbildningsplatser och 800 miljoner kronor går till att minska marginaleffekterna för unga som går från socialbidrag till arbete. I ungdomspaket ingår också 7 500 nya platser inom yrkesvux (yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning) och yrkeshögskola under åren 2012–2013. Kostnaden för staten uppgår till 750 miljoner kronor.

Notera att paketet innehåller det numera allt vanliga smålurandet. De 7500 platserna inom yrkesvux är helt enkelt att regeringen inte tar bort dem som de hade tänkt.
Det är naturligtvis kreativt att först ta bort platserna från kommunerna och sedan ett år senare ge tillbaka dem och presentera det hela som nya platser. Hur som helst är 2011 ett förstört år för de vuxna ungdomar som ville ha en yrkesutbildning.


För övrigt är inte alliansens medlemmar vidare insatta i sitt eget förslag.

ROD, DN , Aftonbladet ,


Olas tankar , Mikael Persson , Christian Ottosson , Högbergs tankar , Iakttagaren

SD är tyvärr fortfarande vågmästare.

I dag den 12 september presenteras tre st opinionsmätningar i svensk press. Dels United Minds, YouGov samt Demoskop. Alla visar att Centerpartiet har en viss uppgång, troligen pga en ny framtida partiledare. Tyvärr är Sverigedemokraterna fortfarande vågmästare. I två av mätningarna har de rödgröna flest mandat. Fortfarande vilar KD tryggt utanför riksdagen men även V kommer inte in i riksdagen i United Minds mätning. Som vanligt redovisar jag även mandatfördelningen.

United Minds


M      30,9%       118
Fp       6,9%         26
C         5,3%         20
Kd       3,9%       ----
Mp     10,0%        38
S        32,4%       124
V         3,3%       ----

Sd       6,0%          23


Alliansen 164 mandat
Rödgröna 162 mandat

Sd vågmästare med 23 mandat

YouGov

M      32,7%       119
Fp       6,4%         23
C         4,0%        15
Kd       3,6%       ----

Mp       9,5%        35

S        31,1%       114
V          4,5%        16


Sd       7,5%          27


Alliansen 157 mandat
Rödgröna 165 mandat

Sd vågmästare med 27 mandat

Demoskop

M      32,5%       118
Fp       5,1%        19
C         5,9%       22
Kd       3,4%       ----

Mp       10,4%      38

S        31,0%       113
V          5,9%        22


Sd        4,7%         17


Alliansen 159 mandat
Rödgröna 173 mandat

Sd vågmästare med 17 mandat


söndag 11 september 2011

10 år efter 11 september 2001 framstår Bin Laden som den verkliga vinnaren!

I dag på tio-års dagen av terrorattacken mot World Trade Center skriver alla om sina intryck från den dagen. Jag själv åkte till jobbet som vanligt och hörde om attacken via nyheterna på morgonen. Vi var många den morgonen som följde det direkt via sändningarna i TV.

Terrorattacken satte brutalt stopp för det öppna samhället och en period av minskad terror och mer av global avspänning. Attacken följdes av fler stora attentat, Bali 2002, Madrid 2004 och London 2005. George Bush och USA kastade in världen i två krig, med lån från Kina, som ännu inte är avslutade. De båda krigen(och sänkta skatter)  har tyngt ned den amerikanska ekonomin och skickat kaskader an finanspolitiska kriser över resten av världen. Klyftan mellan fattiga och rika har ökat, arbetslösheten skenar och de mänskliga rättigheterna har allvarligt påverkats.

Uråldriga rättsprinciper övergavs. Illegala fångläger upprättades och människor låstes in utan rättegång och dom. Flera länder, däribland Sverige, hjälpte till att frakta misstänkta till länder där tortyr är vardag.
Guantanamo, Bagram och Abu Ghraib blev skamfläckar svåra att sudda ut. Liksom tortyren, godkänd av högsta ort.

Över 120 000 människor har arresterats och 35 000 människor har dömts som terrorister. Men många länder har använt terrorism som en förevändning för att bli av med regimkritiker. Värst av dem är Turkiet och Kina.

Än värre är att attackerna gav ammunition till alla islamhatande grupper som vuxit sig starka de senaste tio åren. Massakern på Utöya är ett exempel på hur islamafoba idéer kan trigga fram högerextremt våld.
George W Bush utropade efter 11 september ett korståg mot terrorn och Breivik påstod sig vara på ett korståg mot muslimer.

Men kom ihåg att flest offer för terrorn är inte vi  i Europa och USA upplevt. Det är all världens muslimer som främst har drabbats. De faller offer för terrorn i mellanöstern men också för att de kollektivt skuldbeläggs av islamofoberna.




Den 11 september har i världshistorien inneburit ett ödesdrabbat datum. Den 11 september krossades demokratin i Chile och den 11 september mördades Sveriges utrikesminister, Anna Lindh.


Jan Guillou

VF , Åsa Linderborg



lördag 10 september 2011

Tusentals fosterhemsplacerade får enbart en ursäkt!

Ett omänskligare Sverige
Tusentals barn som placerats i fosterhem under 1900-talet vanvårdades och misshandlades. I våras föreslog en utredning att dessa barn, nu vuxna, skulle få en offentlig ursäkt och en rejäl ersättning av staten i form av 250.000 kronor vardera.

Nu har staten via Maria Larsson (KD), barn - och äldreminister, beslutat att någon ekonomisk kompensation blir det inte men en ursäkt kan de få.







Det låter som en rad av undanflykter levereras av Maria Larsson. Maria Larsson representerar det parti som kallar sig för ett mänskligare. Det här beslutet ligger långt i från att vara mänskligt.

Jag anser att Kristdemokraterna har förbrukat sig själva!



DN 1 , DN 2, DN 3, ROD


Krassman (In your Face) förbannar en regering som enbart ger en ursäkt tillsammans med en billigare Toast Skagern.

fredag 9 september 2011

Peter, Paul & Mary

Utkom 1962
Ibland när inspirationen rinner till skriver jag på fredagseftermiddagar om musik som har betytt mycket för mig och som jag har i min samling. Den här gången musik av den amerikanska folksångsgruppen, Peter, Paul and Mary. Trion bildades i New York 1961. I gruppen ingick Mary Travers född 1936 men tyvärr avliden 2009, Noel Paul Stookey, 1937 samt Peter Yarrow, 1938.

Deras första album utgavs 1962 och heter för enkelhets skull Peter, Paul and Mary. Unikt nog så nådde den första platsen på US listan i en hel månad.

Här är en bunt av låtar som jag tycker om ifrån albumet.

Early in the Morning (Noel Paul Stookey). 





Cruel War.( Peter Yarrow och Noel Paul Stookey) Introduceras av den berömde Andy Williams.




Lemon tree (Will Holt)



Where have all the flowers gone (Pete Seeger)









Anders Borg väljer att bromsa i uppförsbacken!

Det är en gåta för mig att Anders Borg (M) är så populär bland svenskarna.

Han gör ingenting i lågkonjunkturer och lutar sig mot vad som kallas för ”automatiska stabilisatorer”. Dessa innebär att sociala välfärdssystem fungerar som stötdämpare i ekonomin. När trygghetssystemen är väl utbyggda kan hushållen i högre grad hålla uppe sin konsumtion, vilket dämpar konjunkturnedgången. Men trygghetssystemen har den borgerliga Alliansen slagit i sönder. De håller inte upp köpkraften snarare tvärtom.

Finanspolitiska rådet avgående ordförande Lars Calmfors säger att han känner oro för att regeringen drar ner på reformambitionerna så mycket att politiken får en åtstramande effekt. Han avgår eftersom Anders Borg totalt har negligerat rådets råd.

Konjunkturinstitutet anser att ekonomin borde stimuleras nu när konjunkturen vänder neråt. Utrymmet för ofinansierade reformer nästa år är, enligt KI, 30 miljarder kronor, mer än dubbelt så mycket som de summor Anders Borg talar om.

Enligt Ekonomistyrningsverket, ESV, bidrar regeringens ekonomiska politik för 2012 med en åtstramning – ingen stimulans alltså - på cirka 25 miljarder kronor, motsvarande 0,8 procent av BNP.
" Vi gör nu det som Keynes skulle ha rekommenderat", säger Anders Borg.

Nej, det där har finansministern fått fullständigt om bakfoten. John Maynard Keynes förordnade en kontracyklisk politik. Inte att som regeringen ägna sig åt procyklisk förstärkning av konjunkturerna.  Regeringen gör tvärtemot vad Keyne förordade. Borg eldar på i högkonjunktur(skattesänkningar med 100 miljarder) och gör absolut ingenting nu. Det enda är, har vi dock inte sett ännu, att vi ska äta oss ur krisen.

John Maynard Keyne.
Anders Borg är i grunden för marknadsekonomi och kapitalism. Kapitalismen drabbas enligt Keynes av perioder av fallande efterfrågan, och i sådana lägen är det helt nödvändigt med en aktiv politik. Att vänta på att marknaden själv återskapar balansen innebär ett lidande för de arbetslösa och ett oförlåtligt samhällsekonomiskt slöseri med mänsklig kreativitet.

Den politik som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt genomdriver förvärrar krisen och förstärker arbetslösheten. Anders Borg tyckte innan han blev finansminister att en aktiv finanspolitik var det som skulle till under en finanskrishantering.  Det vore bra om han kom tillbaka till den insikten.

I dessa tider ska en förnuftig regering bedriva en expansiv finanspolitik. Vi har råd med det. Det blir för dyrt att låta bli!
 
Hur kan vi vara så aningslösa att vi tror att han är bra för Sverige. Nu behövs en skuggbudget som på allvar utmanar den moderata bristen på aktiv finanspolitik. Nu har vi öppet mål återigen - sätt dit den nu!

Utredarna


Alliansfritt Sverige


Ledaren i Allehanda


Subventionera grisindustrin- JA. Bilindustrin-NEJ! Dubbelmoral?

Lycklig gris?
Mer från Höstbudgeten är att regeringen vill subventionera grisnäringen i Sverige. Är naturligtvis Centerpartiet som ligger bakom. Samma Centerparti som de senaste åren manglat på om varför inte staten ska subventionera bilindustrin kan utan att blinka subventionera jordbruket.

Så här säger Matilda Ernkrans (S), ordförande i riksdagens jordbruksutskott:

"Jag har svårt att se logiken hos den svenska regeringen. Här tycker man uppenbart att det är självklart att stoppa in 90 miljoner för att öka vinsterna för svenska slakteriägare, men samtidigt tycker den svenska regeringen att det är lika självklart att inte ge det stödet till bilarbetare på Saab och den svenska bilindustrin som också är i en stor kris. Jag tycker logiken haltar helt enkelt." 

Adjö Centerpartiet!

Fler som skriver är:

Peter JohanssonClaes Krantz, Göran Johansson, Thomas Böhlmark och Albin Broman.

torsdag 8 september 2011

Privatisering på ideologisk grund.

SNS seminarium där forskare presenterade sina forskningsresultat i rapporten konkurrensens konsekvenser blev förstasidesstoff för de flesta borgerliga ledarskribenterna. I en debattartikel i DN den 7 september beskriver SNS forskningschef Laura Hartman rapporten:

"Vår övergripande slutsats är att det råder en anmärkningsvärd brist på vetenskapligt baserad kunskap om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn. Utifrån befintliga studier kan vi inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna om att ökad konkurrens skulle leda till förbättringar av välfärden har infriats.
Inom de flesta områden har vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen, i den mån det går att mäta med objektiva mått såsom kunskap hos elever eller större jobbchanser. Med reservation för mätproblem, går det heller inte att spåra några generella kvalitetsvinster inom omsorgstjänsterna, bortsett från tillgängligheten som ser ut att ha ökat efter vårdvalet introducerades."

Rapporten säger alltså att det inte gjorts någon forskning under de 20 år som gått sedan starten av att privatisera välfärden. Därmed finns inga belägg för att förbättringar av välfärden har skett genom konkurrensen. Det går helt enkelt inte att göra det på vetenskaplig grund. Däremot kan privatiseringskramarna hävda saker, inte av förnuftsskäl, utan på känslomässig grund.
Det är det som har fått många som är intressenter i privatiseringen, antingen via ideologiska skäl eller av egennytta, att gå i taket och kritisera rapporten eftersom de själva minsann har sett goda exempel på privatiseringen.

Bild: Robert Nyberg
I BT skriver  ledarskribenten till exempel:
"I själva verket har det skett en gigantisk maktförskjutning de senaste 20 åren till föräldrar/elever/patienter. Det är en kvalitetsförbättring som det finns alla skäl att se positivt på."

Men i Carl Bildts regeringens proposition som innebar proppen ur är det just effektivitet och kvalitetsförbättringar som ska uppnås via reformen. Att tävlan skulle trigga till att allt skulle bli bättre.

Men att det inte blev så är inga borgerliga skribenter eller politiker intresserade av. Det får mig att tro att det inte var effektivitet eller kvalitet som var styrande vid införandet. Det var i själva verket av ideologiska skäl och en vilja att föra över skattemedel i privata företagares fickor.

GP SvD DN
Här är ett knippe förnekare:
Anders W Jonsson (C)
Urban Bäckström Svenskt Näringsliv. Politisk sekreterare under Bildt regeringen.
Gunnar Hökmark (M) raljerar som vanligt.

Martin Moberg skriver om att privatiseringskramarna mobiliserar.
Jonas Vlachos är en av författarna.
Sven-Erland tycker att rapporten är en välsignelse.
Eva Mörk är ytterligare en medförfattare.
Marika Lindgren Åsbrink gör en suverän analys.


Blir "mattelyftet" ett lyft för Alliansen?

Regeringen vill satsa  totalt 2,6 miljarder på att förbättra undervisningen i matematik de närmaste fyra  till fem åren. Av dessa pengar är ca en miljard ny, resten är gamla satsningar på ca 1,6 miljarder som regeringen tidigare har satt av i olika småsatsningar. Där visar utbildningsministern att han kan addera!
"Mattelyftet" kallar regeringen satsningen, som de fyra allianspartierna kommit överens om i sitt budgetförslag. ( Mattelyftet är också ett företag. Undrar om Björklund får provision därifrån?)

Jan Björklund säger att:

"Lärarna ska stå i katedern och undervisa matte, istället för att låta eleverna sitta och räkna själva i sina bänkar".
Äldre tiders katederundervisning?Han står dock inte.

För mig är Jan Björklund i allt väldigt lik de befäl jag som beväring mötte på A6 i Jönköping i början av 70 - talet. Då kanske de var gångbara. Det var ju mitt upp i det kalla kriget och en order var inte att säga emot. Men nu är det 2010-talet och en major kan sägas emot.

Men den katederundervisning som Björklund talar om är förödande för dem som inte har guldkantade föräldrar som kan hjälpa dem. Självklart måste läraren se alla elever. Inte en grå massa av elever utan varje elev. Då måste läraren ned från sin kateder och hjälpa enskilda elever.

I den konservatism som syftar till att föra pedagogiska metoder inom skolan  tillbaka till femtiotalet som Jan Björklund ägnar sig åt ingår kateder undervisning och mer läxor. Men jag tror att den pedagogik som utbildningsministern för fram bara förstärker klasskillnader och att den som har det dåligt förspänt på hemmaplan kommer längre bort från att lära sig.


Missförstå mig inte. Jag tycker att det är bra att fler lärare ingår i undervisningen och kanske inte bara i ämnet matte. Björklund har ju knyckt idén av Skolverket. Men hälften av alla lärare har inte behörighet och det finns helt enkelt för få lärare. Och varför förstärks inte matematikundervisningen på de yrkesförberedande programmen? De skall tvärtom få färre mattetimmar.

Därför kan en liten matematiklektion vara något att fundera på för Alliansen.

Att sänka restaurangmomsen kostar 5,5 miljarder kronor och beräknas ge maximalt 3 500 jobb. Men det är en ytterst optimistisk kalkyl. Varje jobb inom krogbranchen skulle då kosta 1,5 miljoner kronor.
5,5 miljarder skulle räcka till att anställa drygt 10 000 nya lärare. Pengarna för ett enda nytt krogjobb skulle räcka till tre lärarlöner. Den som tror att en ny servitris är långsiktigt bättre för svensk konkurrenskraft än tre nya lärare kan räcka upp handen.


Dessutom tycker jag att Sveriges lärare ska få ägna sig åt pedagogiska inriktningen och att det inte är arbetsuppgifter för en före detta major som råkar sitta i regeringen. Det är det jag menar när jag säger att Björklund aldrig har lämnat det militära.


Värmlands Folkblad, Dalademokraten ,
 

Martin Moberg bloggar i ämnet.

Det är inte konstigt att Jan Björklund (Fp) är nöjd.


onsdag 7 september 2011

Krogmomssänkning en flopp!

Det är med viss skadeglädje och vad var det jag sa attityd jag tar del av Ekots rapport om att sänkt krogmoms blev en flopp i Finland. En dagsfärsk utvärdering visar att två tredjedelar av sänkningen istället för att leda till billigare mat eller fler anställda hamnar i krögarnas innerfickor.

Krogmomssänkning är en dålig affär för Sverige.
Hoppas verkligen att denna utvärdering tas med i budgetförhandlingarna. Den är i varje fall förödande för Centerpartiet. Och den visar att vi tänkte fel när vi Socialdemokrater gav vika för Mp i valrörelsen.
Det återstår att se om regeringen är villig att satsa 5-6 miljarder på det osäkra projektet sänkt krogmoms eller om de tar sitt förnuft till fånga. 


Niklas Mattsson (KD) känner sig bitter för att KD framstår som loosers.
Dennis Jeryds (S) val är enkelt. Mer välfärd måste gå före sänkt pris på oxfilé.

tisdag 6 september 2011

Svenskläraren

Jag går om vanligt igenom morgonens nyhetsskörd och läser kommentarerna kring Göran Hägglunds (KD) misslyckande i budgetförhandlingen. Jag retar mig inte på att KD är ett i högsta grad minimilaserat parti utan just nu retar jag mig på hur många använder de små orden "dom, de och dem" i den skrivna texten. Nedanstående textrad har en journalist skrivit:

Både pensionärer och dem som jobbar får alltså sänkt skatt. Vilka är det som inte får skatten sänkt?


Dom är hur vi svenskar uttalar både De och Dem, därför uppstår förvirring för vilket som ska skrivas när. Dom ska inte användas i skrift.  Det är bra att i skrift kunna skilja på orden eftersom de står för olika saker. I tal blir det tydligt vad vi menar ändå eftersom vi kan peka, använda ansiktsuttryck och tonfall och så vidare för att få de som lyssnar att förstå vad vi menar, så är det ju inte när man skriver, då är man beroende av textens tydlighet.

Uttrycken står för "tredje person i plural", alltså flera personer som jag inte tilltalar direkt utan talar/skriver om.

De är subjektsformen, alltså de som ser till eller får något att hända. Huvudpersonerna i satsen liksom. "De går till bussen." "Jag såg att de väntade snällt."

Dem är objektsformen, alltså de som får något, blir utsatta för något eller blir iakttagna. Satsens biroll på något vis. "Jag såg dem." "Busschauffören gav biljetter till dem." "Jag skulle åka hem till dem senare."

Så var den saken ordnad. 

Pia Anderson som jobbar som svensklärare har stått för kunskapen om hur reglerna är utformade.









måndag 5 september 2011

Kluvna tungor?

Beträffande Alliansens debattartikel i DN idag (5/9) där de säger att klyftan i inkomstskatt mellan de som jobbar och de som har jobbat ska minska. Det finns ett stycke i artikeln som är mycket motsägelsefull och märklig.

Den lyder, och jag citerar:

 ”Vi står också kvar vid att en skillnad i inkomstbeskattning för pensionärer och löntagare inte har ett egenvärde och att vi vill verka för en gradvis minskad inkomstskatteskillnad framöver”


Den åsikten har de inte haft tidigare även om de, som en eftergift till KD och Göran Hägglund, säger sig ha den åsikten nu. Om moderaterna tycker att inkomstskillnaden ska minska så har de i realiteten övergivit arbetslinjen.

Ett antal andra citat från Allians medlemmarna har låtit annorlunda.

Maud Olofsson:
”Det kostar att jobba, sade Maud Olofsson och tog upp högre kostnader för resor till jobbet, för mat och kläder.”

"Men det är viktigt att det lönar sig att jobba mer, eftersom det leder till att pensionerna höjs".

Göran Hägglund själv säger:
”Det finns legitima skäl till att ha en viss skillnad”


Fredrik Reinfeldt:
"Skatteklyftan mellan pensionärerna och de som jobbar kommer att bestå
om de borgerliga partierna får bestämma"


Carl B Hamilton (finanspolitisk talesperson FP) 
"Jag förstår inte varför lägre skatt på den
arbetande befolkningen skulle ­vara en orättvisa mot pensionärerna. Inom
ett par år passerar jag själv 65 års ålder. Men jag kan numera absolut
inte tänka mig att gå med i någon av de pensionärsorganisationer som har
förklarat krig mot den ­arbetande delen av det svenska folket.
"




Tack för tipsen, Björn Fridén.

Krassman (In your face) är, som alltid, mycket läsvärd.






Det bidde inte mycket, Göran!

Det har än så länge varit rätt så mager utdelning för Göran Hägglund i årets budgetförhandling. Kristdemokraterna har kämpat hårt för att pensionärerna skulle få sänkt skatt redan 2012. Det visar sig nu att de misslyckats med att få med sig sina Allians "kamrater".

I dagens DN 5/9 "lovar" Alliansen att Sveriges pensionärer eventuellt, kanske, får sänkt skatt 2013 eller 2014. Ett låtsaslöfte som inte ens är värt papperet som det är skrivit på.

Enligt Socialdemokraterna är sänkt skatt på pensionen en rättvisereform som är viktigare än att ge krogägare pengar direkt i fickan. Så här säger Håkan Juholt i ett pressmeddelande:

"I vår höstbudget kommer vi att ta första steget mot en rättvis beskattning av landets pensionärer.
Detta finansierar vi genom att säga nej till sänkt restaurangmoms. En rättvis skatt för pensionärer är viktigare för oss än att äta för någon krona billigare på krogen."

" Pensionärerna har fått sänkt inkomst med över sju procent de senaste två åren. Ändå får partiledarna det att låta som att pensionärerna är gynnade. Det är vilseledande. Att nu dessutom officiellt dra tillbaka skattelättnaden för pensionärer nästa år och presentera det som en positiv satsning är mycket uppseendeväckande", säger PRO-basen Curt Persson i ett pressmeddelande

För mig som Socialdemokrat känns det bra att Fredrik Reinfeldt visar så starkt att de inte tänker hjälpa Kristdemokraterna med att höja sina opinionssiffror. Det bådar gott inför 2014.


Högberg (S) resonerar i samma tankebanor och ifrågasätter Reinfeldt som ledare.
Peter Soilander (KD) är besviken.
Martin Moberg (S) tycker att Alliansen skjuter sig själv i foten.
Dennis Jeryd (S) ironiserar över Alliansens tro att det räcker med en debattartikel.
Peter Andersson (S) resonerar om det unika i att Alliansen skriver en debattartikel om något som
inte kommer att hända, i varje fall inte nu.



söndag 4 september 2011

Sentios augustimätning

Sentios augustimätning har nu publicerats. Den visar på liten förändring och SD visar upp den största förändringen. Noterbart är att KD nu konstant placerar sig utanför riksdagen i alla sorters mätningar.Jag tycker att procentsatser inte speglar det faktiska förhållandet utan jag omvandlar dessa till antal mandat i Sveriges riksdag.





Förändring sedan sedan förra Sentiomätningen inom parentes:

C    4,0 (-0,2)     15
FP   6,5 (+0,3)     24
M   32,0 (+0,4)    117
KD   3,2 (-0,3)    ---
S   33,1 (-0,6)    121
V    4,8 (±0,0)     17
MP   8,0 (-0,4)     29
SD   7,1 (+0,7)     26
Övr  1,2 (+0,1)    ---

Alliansen 45,8 (+0,2)  156 mandat
Rödgröna  45,9 (-1,0)  167 mandat
 
 
Sverigedemokraterna får i denna mätning en vågmästarroll med sina 26 mandat. 
Föranleder väl ett visst mått av förtjusning från deras sida. 

Tord Oscarsson har också uppmärksammat Sentios augustimätning.